Choose language:   ENGLISH |   中文   |  MELAYU
 
IzzyMenu.com


Tentang BASIS
BASIS Holdings Sdn. Bhd.(dulu dikenali sebagai Business & Search Information Services Sdn Bhd) telah mengurus dan menyediakan maklumat kredit dalam talian (online) kepada institusi kewangan, syarikat-syarikat broker saham, firma-firma guaman dan MNC terkemuka lebih daripada 2 dekad. Perkhidmatannya membantu membuat keputusan kredit setiap hari, dan dengan itu menurunkan risiko dalam melanjutkan kredit .

Pada hari ini BASIS ialah salah satu syarikat kumpulan yang menyediakan servis laporan kredit, perkhidmatan pengurusan hutang, pengambilan & membekalkan, sumber manusia & pembangunan kerjaya, latihan & penerbitan.


Peristiwa Penting BASIS
1985 Ditubuhkan pada 6 Mac, 1985 dengan 3 orang kakitangan sahaja.
1987 Syarikat pertama di Malaysia menggunakan perkhidmatan berkomputer.
1988 Mempelbagaikan perkhidmatan pengurusan piutang dengan mendirikan BASIS (RMS) Sdn. Bhd.
1990 Syarikat pertama di Malaysia untuk bagi perkhidmatan dalam talian(online) untuk pelanggannya .
1992 Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) membeli lebih 30% saham BASIS.
1995 Memperluaskan perkhidmatan ke dalam servis laporan kredit & menubuhkan BASIS CORPORATION SDN BHD
1998 BASIS telah dilantik sebagai ahli Malaysia untuk Credit Alliance Network yang ditubuhkan oleh Coface, syarikat insurans kredit kedua terbesar dunia . Ini disaksiakn oleh Menteri Perdagangan & Industri Antarabangsa, Tan Sri Rafidah Aziz
2003 Bekas Perdana Menteri, YAB Tun Abdullah Bin Haji Ahmad Badawi melancarkan secara rasmi Edition pertama Malaysia 1000 Direktori dan menghadiahkan anugerah ke atas syarikat korporat yang berprestasi.
Rangkaian Maklumat Asia (ASIAGATE) ditubuhkan oleh BASIS bersama dengan agensi laporan kredit paling bereputasi baik Asia itu. Asiagate telah dilancarkan oleh YB Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, ketika itu Menteri dalam Perdana Jabatan Menteri.
2004 Usaha sama dengan RAM-DP Servis Maklumat untuk membentuk BRIS Information Service Sdn. Bhd.
Berpindah ke bangunan sendiri iaitu Wisma BASIS, Medan Tuanku daripada Wisma SIA yang mempunyai ruang yang lebih besar seiring dengan perkembangan bisness yang lebih besar.
2005 YAB Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak ( PM sekarang ) melancarkan secara rasmi Edition kedua Malaysia 1000 Directory dan menghadiahkan anugerah ke atas syarikat korporat yang berprestasi.
2006 Pelancaran rasmi portal Jobmarket.com.my oleh bekas Menteri Sumber Manusia YB Dato Wira Dr Fong Chan Onn yang turut disaksikan Majlis Tandatangan Kerjasama Rasmi antara Jobmarket Malaysia dan UM, UITM, KLIUC, APIIT, BINARY, STAMFORD, KLMU, YPC-iTWeb, GEOMATIKA, KPTM, Taylor, Cybernetics, UIA.
2007 Pelancaran National Level Internship Challenge pertama oleh YB Dato' Mustapa Mohamed (sekarang Menteri Pendidikan Tinggi) dan disaksikan Majlis Tandatangan Kerjasama Rasmi dengan UNIMAS, UNIMAP, UTP, UniKL-MFI, IKIP, INTI SUBANG, UTHM.
2008 YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI, Tan Sri Dato' Muhyiddin bin Mohd Yassin yang mana Menteri Perdagangan & Industri Antarabangsa melancarkan secara rasmi Edisi ke-3 Malaysia 1000 Directory, dan menghadiahkan anugerah ke atas syarikat korporat yang berprestasi .
Majlis Tandatangan MOU untuk pelancaran Jobmarket China .
Majlis Menandatangani Kerjasama Rasmi Dengan UPM, UKM, Uniti.
National Level Internship Challenge kedua .
Majlis Menandatangani Kerjasama Rasmi Dengan Malay Mail .
Cyberview SME JobHunt.
2009 Majlis Menandatangani Kerjasama Rasmi Dengan UMP .
National Level Internship Challenge ketiga. Upacara dijalankan oleh YB Dato' Mukhriz Bin Tun Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri.
YB Dato' Mustapa Mohamed yang mana Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri melancarkan secara rasmi Edisi Ke-4 Malaysia 1000 Directory, dan menghadiahkan anugerah ke atas syarikat korporat yang berprestasi.
2010 Pelancaran BASISNET, portal laporan kredit dalam talian(online) antarabangsa oleh Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Dr awang Adek bin Hussin.
Pelancaran JMEC, Kelab Keusahawanan JobMarket, Oleh YB Dato' Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pelajaran Tinggi II.
National Level Internship Challenge keempat telah diadakan di Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kota Bahru. Upacara ini dilancarkan oleh YAD Tan Sri Dato 'Seri (Dr) Hj Abu Hassan Bin Hj Omar, Pengerusi BASIS dan Prof Dato' Ir. Dr Zainai bin Mohamed Naib Canselor UMK.
2011 YABhg.Tun Dr Mahathir bin Mohamad melancarkan secara rasmi Edisi Ke-5 Malaysia 1000 Directory dan menyampaikan anugerah kepada korporat berpretasi terbaik. Y.B. Dato 'Mustapa Mohamed (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri) turut hadir acara ini untuk menyaksikan pelancaran dan penyampaian anugerah.
National Level Internship Challenge Kelima mendapat sokongan daripada Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Lembaga Pelancongan Sabah. Upacara ini dilancarkan oleh YAD Tan Sri Dato 'Seri (Dr) Hj Abu Hassan Bin Hj Omar, Pengerusi BASIS dan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah YB Datuk Seri Panglima Haji Salleh Tun Said Keruak.
Majlis Menandatangani Kerjasama Rasmi Dengan KDU.
Pemindahan dari Medan Tuanku ke Bandar Tasik Selatan. Mempunyai ruang pejabat yang lebih baik dan tersusun kerana perkembangaan dalam perniagaan dan untuk perkhidmatan pelanggan yang lebih baik.


BASISNET JOBMARKET MALAYSIA 1000 MALAYSIA 1000 MALAYSIA 1000 Image Map
  Copyright © BASIS Group of Companies Best viewed at a resolution of 1024x768 with Firefox browser  
Share